Kulturmöten
USA har sedan dess tillkomst varit en smältdegel av olika kulturer och kulturyttringar. Vissa tider - t.ex. de senaste 10 åren - har svängt åt en mer avgränsande attityd, men vi upplever ändå att vardagen är full av spännande kulturmöten. Tre exempel från veckan som gått:
- Kristina firade födelsedag i onsdags (ånyo 27, precis som Frkn Agneta Palmodin i Grönköping, eller 45 för att vara mer precis) och bjöd in fyra grannar från fyra kulturer på födelsedagskaffe: Jenna, den enda "helamerikanen", med rötter i Tyskland några generationer tillbaka. Suganja från Indien, där föräldrarna fortfarande utser vem barnen ska gifta sig med, och man möjligen kan få förhandla om när det ska ske. Yoehee från Sydkorea, som längtar tillbaka till familjen där, men inte till skolkulturen som förutsätter att high school-eleverna är i skolan från kl 8 på morgonen till 10 på kvällen. Susan från Kanada - gift med en svensk - som både av sin börd och sina 10 år i Sverige ser med undran och skepsis på den sydligare av de nordamerikanska staterna.
- I fredags var Kristina på en missionskonferens i kyrkan. En talare från Indien talade över ämnet kultur och använde sig av bilden av ett isberg. Det vi snabbt fångar upp i mötet med en ny kultur är klädstil, matkultur, språkolikheter, vad som ligger under isberget är orsaken till just den specifika yttringen. Det blev mycket tydligt när vi jämförde vilka delar av kroppen som är sedligt att visa i Indien respektive USA. I Indien får man inte visa benen, men magen är helt ok att ha bar. I USA kan man gå barbent, men absolut inte visa magen...
- En av födelsedagspresenterna gällde också kultur - en konsert i Cary Art Center med Nnenna Freelon - en jazzsångerska från närbelägna Durham, som med sitt band turnerat land och rike runt. Konserten var flyttad till denna dagen, eftersom hon vid den bokade tiden i höstas hade blivit inbjuden att sjunga för presidenten och first lady Obama, och då fick hemmafolket vänta några månader. I Nnennas band finns bland annat Takana Miyamoto, född i Kyoto, Japan, men spelar enligt Nnennas presentation "som om hon kom från Kyoto, Alabama". Det var verkligen mera sydstatsimprovisation över musiken än japansk precision... Tack, Malin för barnvakten som gjorde det möjligt för oss att vara med om ett härligt kulturmöte!
Kristina o Per
Hälsning från Afrika
Jesper är på sin "outreach" i Kenya nu. De reste dit på nyårsdagen och kom fram två dagar senare - dels på grund av tisdförskjutningen, som är 9 timmar, dels på grund av förseningar och fel på bokningarna inom Kenya. Någon gång i veckan kommer de till ett internet-café och kan skicka en hälsning. De har varit stationerade en bit utanför Mombasa på en bas med förskola och skola, där har de hjälp till en del. De är sedan ute i församlingar och leder samlingar. De senaste veckorna har de även flyttat runt på lite andra ställen.
Jesper trivs utmärkt med utmaningarna. Värmen kommenterar han inte, den bara finns där tillsammans med myggen. Det verkar som om de fått vara friska. Strax innan han reste köpta han en solhatt. I första mailet berättar han: "Min hatt ar min basta investering infor resan. Efter det kommer mina vattenflaskor och min solskyddskram."
|
I have a dream
I måndags var det "Reverend Dr. Martin Luther King jr. memorial day" - MLK day. Hans liv och gärning firas med en ledig dag för de flesta, och många olika arrangemang, från minnesmarcher till konserter. Vi var med på ett arrangemang i Cary i lördags som var en blandning av konsert och minnesgudstjänst. På 1,5 timme fick man in mycket av detta mångkulturella samhälle med dansare, körsång (av den lokala mormon-kyrkans kör!), Duke Ellingtons jazz-musik (in the beginning God), och texter till eftertanke.
Per
Ny termin
Nu har barnen gått i skolan två veckor efter jullovet. Under första veckan var kusinerna fortfarande kvar men under nästa vecka kändes det att vardagslivet kom tillbaka.
Idag har Hampus, jag och Lovisa kört mycket med Hampus radiostyrda bil. Han fick köpa den igår som uppmuntran. Det kändes lite tråkigt för Hampus att börja igen efter all rolig ledighet. Men det kändes lite bättre när han fick löfte om att få en radiostyrdbil efter veckan. Fröken överraskade också en morgon med en jättefin kalender med stora lastbilsbilder. Den är Hampus riktigt glad över.
Malin är inne i sin slutprovsvecka i sina ämnen. I fredags hade hon i sitt första ämne. Varje ämne har en provförmiddag.
Lovisa har ett science-projekt som hon jobbar med efter skolan. Det ska redovisas på en stor skärm. Lovisa har valt att undersöka hur mycket bensin som skulle sparas på ett år ifall hennes klasskamrater som har mindere än 1,6 km till skolan tog bussen, gick eller cyklade till skolan istället för att bli skjutsade av sina föräldrar. Vi har förundrats över den långa bilkön utanför skolan varje morgon och eftermiddag.
Kristina
Där vind och vågor möts
Vi har haft händelsrika dagar med besök från Sverige. Förra helgen var vi i Charlotte, och det har vi inte hunnit skriva om, men både Malin R och Malin M har gjort det, så därför hänvisar vi till deras berättelser.
Denna helgen åkte vi till kusten, till Outer Banks. Det är en 20 mil lång och 1/2-1 km bred landremsa, som ligger ytterst där North Carolona möter Atlanten. Här möts vind och vågor på olika sätt.
Vi besökte ett akvarium, som visade upp djurlivet i kustområdet, såväl fiskar som krokodiler. Från hotellrummets fönster fick vi syn på delfiner som lekte i havet. När vi gick ner till stranden för att titta närmare på skådespelet fick vi se pelikaner som seglade över vattnet, och plötsligt dök för att fånga fisk i sin hakpåse.
Vindarna var svaga denna helgen, så kopplingen till vind fick vi via Wrigths Memorial center. Det var på Outer Banks som bröderna Orville och Wilbur Wright gjorde sina första flygförsök, den 17 december 1903. Det var inte långa skutt - först 35 meter, sedan 53, 61, och slutligen hela 260 meter - en flygtur på 59 sekunder. Det är fascinerande att tänka att det bara är 108 år sedan det hände. 66 år senare var en människa på månen (med en träflisa och en tygbit av Wrights flygplan med sig) och idag åker vi jorden runt på bara några timmar.
Ett annat historiskt perspektiv fick vi på Somerset Place, en gård som drevs med över 100 slavar under åren 1785-1865 - många "importerade" direkt från Afrika. När slaveriet upphävdes av president Lincoln och inbördeskriget avslutades 1865 gick det inte driva gården längre, men gården är delvis restaurerad, och slavarnas ättlingar har hållit kontakt med varandra för att behålla minnet vid liv.
Per
Stranden vid Kill Devils Hill.
Akvariet.
Delfin utanför hotellet.
Pelikaner på fiskjakt.
Wright memorial center. De första flygningarna markeras av stenarna i bredvid och bakom skjulen. Dessa var brödernas bostad och verkstad vintern 1903.
Somerset Place. Gårdens slavhistoria känns avlägsen en januaridag med 17-gradig värme.